Stop met roken-voor je gezondheid

In de VS wordt geschat dat 30% van de 570.000 sterfgevallen als gevolg van kanker in 2005 door roken zijn veroorzaakt. In het Verenigd Koninkrijk is roken dodelijk. 114.000 per jaar of 300 per dag, wat overeenkomt met 20% van de sterfgevallen.

Roken is de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaak in de VS , het Verenigd Koninkrijk en Australië. CA. 45,4 miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan tabak, 1 op de 4 volwassenen en 1 op de 5 tieners zijn rokers.

In het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt roken 80% van alle longkanker en 80% van alle sterfgevallen door bronchitis & emfyseem. 17% van de sterfgevallen ten gevolge van hartziekten zijn te wijten aan roken. 17% van de sterfgevallen ten gevolge van kanker heeft te maken met roken.

In Australië wordt 20% van alle sterfgevallen en 80% van de longkanker veroorzaakt door roken.

Rokers die tussen 1 en 14 sigaretten per dag roken, hebben 8 keer meer kans om te sterven aan longkanker. Rokers die 25 of meer per dag roken, hebben 25 keer meer kans om te sterven aan longkanker.

1 op 2 levenslange rokers zullen sterven aan hun gewoonte & de helft van deze in de middelbare leeftijd. Als u volgens bovenstaande statistieken niet overtuigd bent van het stoppen met roken, kunt u misschien van gedachten veranderen als u weet hoe uw roken anderen, waaronder uw kinderen, beïnvloedt. Ongeveer 4000 sterfgevallen per jaar door hartziekten in de VS zijn te wijten aan secundair of passief roken. Ongeveer 3000 sterfgevallen aan longkanker worden veroorzaakt door passief roken.

Kinderen van rokers lopen een verhoogd risico op astma-aanvallen, plotselinge kinderdoodsyndroom en middenoorinfecties. Zwangere vrouwen die aan roken worden blootgesteld, krijgen waarschijnlijk baby ‘ s met een lager gewicht. Kinderen die worden blootgesteld aan roken hebben meer kans op luchtweginfecties en hebben een tragere ontwikkeling van de longen.

Meer dan 17.000 kinderen onder de vijf jaar worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk vanwege de effecten van passief roken.

Dus zelfs als je niet kunt opgeven voor jezelf

Wat dacht je van degenen om je heen en vooral je kinderen.

Stoppen met roken is een van de heiligste dingen die je kunt doen. Helaas maakt de verraderlijke aard van nicotineverslaving het opgeven van roken een van de moeilijkste dingen die je kunt doen. In het Verenigd Koninkrijk concludeerde het Royal College of Physicians in een rapport dat nicotineverslaving net zo verslavend is als drugs zoals heroïne en cocaïne. Maar er is een aantal goede nieuwsartikel zoeken, 46 miljoen Amerikanen zijn voormalige rokers.

LEAVE A REPLY