Posterior Pijn In Het Bekken (Si-Gewrichten) Bij Zwangere Vrouwen

Rate this post

Posterior pijn in het bekken (PPP) is pijn gevoeld op of in de buurt van de si-gewrichten van je bekken als gevolg van het si-gewricht disfunctie. Dit zijn de gewrichten gelegen op de 2 kuiltjes van de onderrug. De pijn voelt zich vaak diep in je onderrug kan voorkomen op één of beide zijden van de rug. In sommige gevallen, de pijn straalt naar beneden naar de billen en de achterkant van de dij.

Terwijl de pijn kan beginnen op elk moment tijdens de zwangerschap, PPP gemiddeld begint in de 18e week van de zwangerschap en wordt intenser naarmate de zwangerschap vordert. De pijn meestal spontaan besluit binnen 3 maanden na levering. Maar in sommige gevallen kan het chronisch worden in-en uitschakelen.

Wat zijn de Si-gewrichten?

De sacro-iliacale gewrichten (SI-gewricht) worden gevormd tussen het heiligbeen, een driehoekig bot in het onderste gedeelte van de wervelkolom, en de rechter en linker ilium van het bekken. Het SI-gewricht is een sterk en stabiel-gewicht-dragende verbinding mogelijk maakt dat weinig beweging als gevolg van de natuurlijke structuur. De belangrijkste rol van het SI-gewricht is om de krachten overgebracht worden effectief door het lichaam, het absorberen van de impact van de benen aan de wervelkolom tijdens activiteiten zoals lopen, rennen en springen.

Het SI-gewricht wordt gehouden stabiel door twee mechanismen:

Ten eerste, de ruwe, groef-achtige verbinden oppervlakken van het heiligbeen en darmbeen interlock en helpen bij de stabilisatie van het gewricht, zoals twee stukken van Lego samen.

Ten tweede, het SI-gewricht wordt verder versterkt door een complex netwerk van banden en spieren, zoals de core stabilisatoren. Deze kern spieren, zoals de transversus abdominis en de multifidus die rond het SI-gewricht, en fungeren als actieve stabilisatoren door actief de aanbestedende diensten maken een drukkracht over het SI-gewricht, het vastgrijpen van de gezamenlijke stevig in elkaar. Zij fungeren als een natuurlijk korset door ervoor te zorgen dat compressie rond de lage rug en bekken, net als verpakking van uw vingers rond de twee Lego stukjes, waardoor ze stevig en goed gesloten.

Posterior pijn in het bekken ontstaat uit het si-gewricht disfunctie, in andere woorden, wanneer de stabiliteit van het SI-gewricht is aangetast.

Waarom gebeurt dit?

Tijdens de zwangerschap, mechanismen voor het stabiliseren de SI-gewricht is aangetast. Deze instabiliteit zorgt voor een grotere beweging, het beklemtonen van het SI-gewricht.

Hormonen die tijdens de zwangerschap ontspannen de ligamenten van het lichaam, zodat het bekken te vergroten, in voorbereiding op de bevalling

Door de groei van de baarmoeder, een deel van de kern spieren rond het bekken te krijgen ‘uitgerekt’ en verzwakt.

Bovendien, het extra gewicht en een veranderd looppatroon in verband met zwangerschap kan leiden tot aanzienlijke mechanische belasting op de si-gewrichten, die kan leiden tot de SI-gewricht ontsteking, waardoor een diepe pijn in de posterieure bekken.

Wat zijn de symptomen?

Van alle rugklachten ervaren tijdens de zwangerschap, posterior pijn in het bekken is de meest voorkomende – je vier keer meer kans om te ervaren PPP dan lumbale pijn.

U kan posterior pijn in het bekken / si-gewricht disfunctie als u:

Diepe, saai pijn in de achterkant van het bekken (rond de si-gewrichten)

Kan de pijn soms uitstralen naar de liezen, billen en dijen.

De pijn is meestal erger met staan, lopen, traplopen, steunend op één been, om in en uit een lage stoel, rollen, draaien in bed, en tillen. De pijn verbeterde bij liggen.

Als er een ontsteking en artritis in de SI-gewrichten kunnen optreden stijfheid en een branderig gevoel in het bekken.

De Diagnose Si

Gezamenlijke Dysfunctie in de zwangerschap Uw arts en/of fysiotherapeut zal de uitvoering van een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek om te bepalen van de onderliggende stoornissen voor uw pijn. Met uw beschrijving van de symptomen, een serie van tests die zijn ontworpen om te kijken naar de stabiliteit, beweging, en de pijn in de si-gewrichten en de omliggende structuren. Beeldvorming, zoals computertomografie (CT) scan en X-ray kan ook helpen bij de diagnose. Een andere betrouwbare diagnostische methode bestaat uit het inspuiten van een verdovingsmiddel van de agent in het SI-gewricht, begeleid door een X-ray machine, die de geïrriteerde gebied, waardoor het identificeren van de pijn bron. Echter, door de zorgen van de foetale blootstelling aan straling, diagnostische procedures waarbij straling is over het algemeen vermeden.

Behandeling en Management

De eerste lijn behandeling van de zwangerschap-gerelateerde si-gewricht disfunctie is fysiotherapie en oefeningen die zich richt op de core stabiliteit van de romp en de bekkengordel. Soms, een sacro-iliacale riem wordt voorgeschreven als aanvulling op de core stability oefeningen en te zorgen voor een snelle verlichting van de pijn. De oefeningen vormen een groot deel van de behandeling en in sommige gevallen, mobilisatie (een mildere vorm van manipulatie) van uw heup, rug of bekken kan gebruikt worden voor het corrigeren van eventuele onderliggende beweging disfunctie. Andere manuele technieken zijn spieren energie techniek (MET) en myofasciale release. Het is van vitaal belang om deel te nemen een fysiotherapeut die is ervaren in het behandelen van de zwangerschap-gerelateerde pijn als ze zich bewust is van de studies die het gebruik van specifieke stabiliserende oefeningen en andere behandeling technieken, waardoor de uitval escaleren tot een chronische aandoening.

Andere alternatieve behandelingen omvatten verdoving en een steroïde-injecties in de SI-gewrichten die kunnen helpen bij pijn, die duurt van één dag of veel meer op de lange termijn. Orale anti-inflammatoire medicijnen zijn vaak effectief bij pijnbestrijding. Echter, deze twee behandelingen kan een contra-indicatie tijdens de zwangerschap.

Posterior Pijn In Het Bekken Thuis Advies

Hier zijn enkele tips voor zwangere vrouwen met posterior pijn in het bekken..

Liggend

Vermijd liggend op je rug gedurende lange perioden van tijd, vooral na de 19e week van de zwangerschap.

Probeer liggend op je zij (bij voorkeur links) met een kussen tussen je knieën en de andere onder je buik.

Als uw taille zakt naar beneden in het bed, probeer het plaatsen van een kleine opgerolde handdoek onder je taille.

Omdraaien in bed

Draai naar rechts liggend op je rug, arch uw rug, uw bekkenbodemspieren aanspant en onderste buikspieren en buig beide knieën één voor één.

Draai je hoofd naar rechts en neem de linker naar de rechterkant van je lichaam. Houd u vast aan de zijkant van je bed als je kunt.

Om te draai, trek met uw linkerhand en beide knieën naar rechts zodat je rolt naar rechts. Zo spoedig mogelijk, buig je knieën zo hoog als ze zal gaan – dit helpt om de lock-out van uw bekken en het verminderen van pijn.

Draai deze naar links.

Het opstaan uit bed

Roll op uw zijde liggen met je knieën gebogen, bewegen uw voeten over de rand van het bed en druk uzelf zijwaarts met je armen.

Doe het omgekeerde als je liggen.

Staan vanuit een zittende positie.

Zitten op de rand van de stoel.

Het houden van uw knieën iets uit elkaar en leun naar voren tot je hoofd recht boven je knieën, houd uw rug recht.

Komen door het omhoog te duwen met je armen, je rug recht en de buik verscholen in. Dit helpt om te houden van uw bekken gewrichten in hun meest stabiele positie en kan verminderen de pijn aanzienlijk.

LEAVE A REPLY